Wijn en proeverij in het hart van Zuid-Australië

85
Wijn en proeverij in het hart van Zuid-Australië
wijn
Wijngaardlandschap in Zuid-Australië

OIedereen weet vaag dat Australië, net als Frankrijk, wijn produceert. Maar wist je dat? het land is vandaag de 4e wijnexporteur ter wereld, na Italië, Frankrijk en Spanje? Qua productie staat het rond de 8e in de wereld. Australië heeft een groot grondgebied, met een vrij warm klimaat en daarom bevorderlijk voor wijn.

Als het wordt geproduceerd in verschillende regio’s van het continent, met name Victoria, New South Wales of Tasmanië, in Zuid-Australië (of Zuid-Australië) is de productie het belangrijkst. De wijnindustrie in Zuid-Australië levert meer dan de helft van de wijnproductie van het land. In de staat produceren verschillende regio’s wijn, elk met hun eigen bijzonderheden. De bekendste zijn de Barossa Valley, Mc Laren Vale, Adelaide Hills en Clare Valley. Maar dan deze Australische wijn, is die goed?

wijn
Clare Valley

Een beetje geschiedenis

Geïntroduceerd in 1788 in New South Wales, verspreidde de wijnstok zich in de 19e eeuw naar vele regio’s van het land, maar de wijngaard blijft vandaag voornamelijk geconcentreerd in de zonnige maar gematigde streken in het zuiden en zuidoosten. In Zuid-Australië werden in 1837 de eerste wijngaardplantages aangelegd door een kolonist genaamd John Barton Hack in Chichester Gardens, ten noorden van Adelaide.

Vandaag de dag, Zuid-Australië heeft zes wijngebieden, de Barossa (Barossa Valley en Eden Valley), Fleurieu Peninsula (Mc Laren Vale, Currency Creek, Kangaroo Island, Langhorne Creek en Southern Fleurieu), Mount Lofty Ranges (Adelaide Hills, Adelaide Plains, Clare Valley), Far North (Southern Flinders Ranges ), de Limestone Coast (Coonawarra, Mount Benson, Padthaway, Robe en Wrattonbully) en de Lower Murray.

Als de regio Fleurieu het grootste aantal fabrikanten herbergt, blijft de grootste producent de Barossa-vallei.

Kenmerken van Australische wijn

SAls u voor het eerst in Adelaide aankomt, begin je verkenning van de Australische wijnwereld met de “wijnontdekkingsreis” in het National Wine Centre of Australia, een interactieve tentoonstelling om meer te weten te komen over de wijn die in Zuid-Australië wordt geproduceerd. Je kunt er ook enkele jaargangen proeven, maar de proeverijen zijn tegen betaling.

Maak ook een wandeling door de wijnkelder van Penfolds, een van de grootste wijnhuizen van Australië, 8 km ten oosten van Adelaide. Je proeft geweldige jaargangen, niet echt toegankelijk voor alle budgetten. Penfolds produceert inderdaad een van de duurste flessen van het land, Penfolds Grange genaamd. Het is ongeveer $ 650 waard!

In Australië kun je alle soorten wijn proeven: rood, wit, mousserend of zoet. Aan de rode kant is de belangrijkste druivensoort die we tegenkomen Shirazmaar er is ook volop Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Grenache en Mourvèdre. Aan de witte kant kun je Riesling, Chardonnay, Sémillon en Sauvignon drinken.. Zuid-Australië produceert ook mousserende wijnen, sommige roséwijnen en likeuren: Muscat of “Port”, die producenten gedwongen zijn “tawny” te noemen, zelfs als ze dezelfde methode gebruiken als in Portugal.

wijn
Australische wijnen hebben een reputatie die een prijs heeft!

Profiteer van het feit dat u in de regio bent om de wijnroute te nemen, de kelders te bezoeken, de wijnen te proeven die Australië te bieden heeft en zo de verschillen met Franse wijn beter te begrijpen. De wijnen die in de kelder te koop worden aangeboden, zijn over het algemeen duurder dan die in de “bottleshop”zijn ze vaak ook niet hetzelfde gepresenteerd.

Een klassieke fles wijn in een bottleshop kost over het algemeen ongeveer tien dollar (als je er 5 dollar in stopt, verwacht dan niets goeds). Deze gespecialiseerde winkels verkopen ook wat we hier “goon” noemen, cubi’s die, net als de onze, veel goedkoper zijn maar meestal echte piquette zijn!

wijn
Rode of witte Australische wijnen zijn uitstekend.

Aan het einde van een proeverij in de wijnkelder, is de kans groot dat je geen fles vindt voor minder dan 15 dollar en eerder zelfs voor gemiddeld 25 dollar.. Voor dezelfde prijs kun je in Frankrijk een zeer goede fles van 10 jaar oud betalen.

Australische wijn is duidelijk jonger dan Franse wijn. Je moet nu al weten dat ze bijna nooit een kurk gebruiken, behalve een paar zeldzame jaargangen zoals de Grange. Australiërs gebruiken nog steeds schroefdoppen, zelfs voor rode wijn. Dit zal de Franse consument misschien verbazen, maar ook wij vervangen onze kurkstoppen steeds vaker door plastic stoppen, met name voor witte en roséwijnen.

In Australië menen de pragmatische producenten in ieder geval dat er minder risico is op het verkrijgen van een slechte wijn en dus veel minder verlies dan bij Franse wijnen. Daarom, we zien ook weinig flessen ouder dan 3 jaar in winkels, Australische wijnen worden zelden bewaard.

Door de regio’s van Zuid-Australië te bezoeken, realiseren we ons dat de wijnindustrie zijn inspiratie haalt uit Europa en elders. Penfolds produceert bijvoorbeeld zogenaamde “ijswijn”, vergelijkbaar met onze wijnen van late oogsten in de Elzas of Duitsland. Behalve dat, aangezien het hier nooit vriest, de druiven kunstmatig worden ingevroren om een ​​lichte en zoete wijn te produceren. Een vreemde methode, maar redelijk succesvol om de waarheid te vertellen. Laat het gezegd zijn, aangezien je zeker niet alles zult kunnen proeven en overal heen zult gaan, zul je moeten kiezen welke wijnstreek je wilt bezoeken.

McLaren Vale

Mc Laren Vale ligt 40 km ten zuiden van Adelaide, op slechts enkele kilometers van de kust en de Golf van St. Vincent. Het klimaat is hier mediterraan. Deze regio maakt deel uit van het schiereiland Fleurieu, dat meer dan honderd wijnkelders heeft, voornamelijk gelegen rond Mc Laren Vale. De eerste wijnstokken werden in 1838 in de regio geplant en sommige van meer dan 100 jaar oud produceren nog steeds wijn. Mc Laren Vale staat vooral bekend om zijn volle rode wijnen zoals Shiraz en Merlot, zijn droge witte wijnen zoals Chardonnay en Sauvignon. De variëteit Shiraz is goed voor ongeveer 50% van de oogsten in de regio.

Er zijn vooral kleine gezinswoningen. Wel kun je Hardy’s kelder bezoeken, in de hoofdstraat van Mc Laren Vale, een groot Australisch huis. Ze produceren met name veel soorten tawny. Hier kunt u, net als in andere wijnkelders, genieten van uw glas vergezeld van een schotel met kazen, olijven en charcuterie. Het voelt bijna alsof je in het zuiden van Frankrijk bent! Het schiereiland Fleurieu staat ook bekend om zijn olijf- en amandelplantages.

In de buurt kunt u ook een bezoek brengen aan de kelderdeuren van Chapel Hill Winery, Coriole (die ook uitstekende olijven produceert), Arenbergwijnen, Wirra Wirra Vineyards en Woodstock Winery en Coterie.

Barossa-vallei

Lde beroemde Barossa-vallei is een belangrijke wijn- en toeristenregio van Zuid-Australië, 60 km ten noordoosten van Adelaide. De naam is afgeleid van het Barossa-gebergte, zo genoemd door kolonel William Light in 1837 (en zelf geïnspireerd door de Slag bij Barrosa, waarin de Engelsen de Fransen versloegen). Dit is ook de oorsprong van de oprichting van Adelaide en zijn parkengordel, zoals we die nu kennen.

De Barossa Valley is een van de oudste wijngebieden van Australië. Johann Gramp plantte de eerste wijnstok in de vallei op zijn landgoed Jacob’s Creek in 1847. Hoewel de meeste sterk werden beïnvloed door de Engelsen, werd de wijnindustrie in Barossa Valley gesticht door Duitse migranten.

Sauvignon blanc van de Jacob's Creek wijngaard, een aanrader!
Sauvignon blanc van de Jacob’s Creek wijngaard, een aanrader!

Barossa staat bekend om shiraz en is tegenwoordig zelfs synoniem geworden met shiraz. Ook Cabernet Sauvignon, Grenache en Mourvèdre zitten in het spel. Ze produceren ook een unieke Australische blend die bekend staat als GSM (Grenache, Shiraz en Mourvèdre), evenals een blend van Shiraz en Cabernet Sauvignon. Aan de witte kant worden Riesling, Semillon en Chardonnay geproduceerd.

De grootste namen van Australië zijn hier gevestigd: Penfolds, Henschke, Peter Lehmann, Wolf Blass, Yalumba. Er is ook Jacob’s Creek, Orlando Wines, Seppeltsfield, Rockford-wijnen en St Hallett. In totaal zijn er 80 wijnkelders en 160 “boetiekwijnhuizen” in de Barossa-vallei, die niettemin een zeer kleine regio is, maar die alleen al meer dan 20% van de Australische wijn produceert. De vriendelijke “landschappelijke route” van de Barossa loopt langs wijngaarden, palmbomen, wijnkelders, brouwerijen, rozen- en lavendelvelden.

Adelaide Hills

VSZoals de naam al doet vermoeden, ligt Adelaide Hills in de hoogten van Adelaide, ongeveer 30 km naar het oosten. Heuvelachtig, de regio biedt een heel ander landschap dan zijn buren. De combinatie van hoogte, regen, aarde, talrijke microklimaten, maakt de productie van wijnen mogelijk in de koelste klimaten van het land en wordt gekwalificeerd als complex. Adelaide Hills staat dus synoniem voor pittige rode wijnen.

Grote namen in de omgeving zijn Petaluma, Shaw en Smith, Nepenthe, Chain of Ponds en Longview. Het aantal wijnkelders neemt van jaar tot jaar zeer snel toe, van 36 naar 50 in 2010 tot 2011.

Clare Valley

VSlare Valley, ook ingedeeld in de regio Mount Lofty Ranges, ligt echter 90 km ten noordwesten van de Barossa Valley. Het dankt zijn naam aan de belangrijkste stad, Clare, en staat bekend als de Australische hoofdstad Riesling. De Clare Valley heeft 50 producenten en 40 wijnkelders. Het klimaat is er behoorlijk heet, maar de regio herbergt koele microklimaten, in de buurt van waterwegen. Er zijn de gebieden Skillogalee, Annie’s Lane, Knappstein, Pikes of Taylors Wines.

Kelder in een landgoed in Clare Valley
Kelder in een landgoed in Clare Valley

In de regio is de “riesling trail” een aanrader: een pad van 25 km langs een spoorlijndat oorspronkelijk een fietspad was, maar gemakkelijk te voet te doorkruisen is.

Het mooie van de Zuid-Australische wijnroute is dat je het proeven van meer dan eerlijke wijnen kunt combineren met sublieme settings, allemaal in heel verschillende regio’s. Ieder zijn eigen karakter, ieder zijn smaak!

Foto’s: Pierre Checa

Similar Posts

Leave a Reply