Welk automatisch bewateringssysteem voor de tuin?

11
Welk automatisch bewateringssysteem voor de tuin?

Of het nu gaat om bloembedden, gazons, moestuinen of planten die in potten worden gekweekt, automatische bewateringssystemen zijn bijzonder praktisch en efficiënt en maken een waterbesparing tot 70% mogelijk. Het moeilijkste zal zijn om het juiste apparaat te vinden dat zich aanpast aan het oppervlak van uw tuin, de aard van uw planten en hun gevoeligheid voor vochtigheid. Druppel-, ingegraven, roterende jet- of sprinklerinstallatie, welke oplossing kiezen?

Sproeier irrigatie

Ook wel sprinklers genoemd, micro-sprinklers zorgen ervoor dat de tuin wordt bewaterd met een relatief fijne nevel, zoals natuurlijke regen. Dit systeem is zeer zacht voor uw kwetsbare planten en bloemen en beschadigt ze niet. Het heeft het voordeel dat het zelfs op grote oppervlakken of op imposante bloembedden kan worden gebruikt. Dit apparaat heeft ook de bijzonderheid dat het veel zuiniger is dan de druppelsproeier, omdat het weinig water verbruikt. Aan de andere kant is het niet aan te raden als er planten en bloemen in je tuin staan ​​die vatbaar zijn voor schimmels. Feit is dat water geven niet gericht is op de planten en het gebladerte van de meest kwetsbare planten kan worden aangetast. Bovendien leidt het onvermogen om gericht water te geven tot de ontwikkeling van ongewenst onkruid.

Het druppelirrigatiesysteem

Druppelirrigatie is zeker een van de meest voorkomende systemen. Het kan worden gebruikt voor heggen, moestuinen of bloembedden. Het belangrijkste voordeel is dat het lokale watergift garandeert. Het water bereikt namelijk de wortels van de beoogde planten dankzij de op de grond uitgerolde buizen die zijn aangesloten op druppelaars. Dit zijn degenen die aan de voet van elke plant worden geplaatst en dus alleen de planten die water nodig hebben, worden aangevallen. Bovendien is het mogelijk om de stroom te regelen om de exacte hoeveelheid water te leveren die essentieel is voor de ontwikkeling van de plantages. Dit apparaat is niet alleen effectief in het vermijden van overdosering, maar is ook economisch. Dit alles zonder erbij te tellen dat het tegelijkertijd de verspreiding van onkruid voorkomt. De installatie is ook heel eenvoudig en in de handel zijn er zelfs kant-en-klare kits voor beginners. Het enige zwakke punt dat aan deze oplossing wordt toegeschreven, betreft het gebrek aan discretie.

Roterende jetirrigatie

Als u een kleine tuin heeft met een oppervlakte van minder dan 150 m, verdient het de voorkeur om de roterende jet-irrigatie te gebruiken die geschikt is voor gazons of zelfs bepaalde bloembedden. Het is erg populair bij particulieren, vooral vanwege de lage kosten, die rond de 25 euro liggen. Dit apparaat is uitgerust met twee of drie horizontale armen die roterende jets uitvoeren onder waterdruk. Sommige modellen worden op een statief of spike gemonteerd, terwijl andere direct op de grond worden geplaatst. De installatie is eenvoudig omdat het voldoende is om de sprinkler aan te sluiten op een waterinlaat. Aan de andere kant is het belangrijk om de druk correct af te stellen om te voorkomen dat de roterende straal het gazon overbelast met water.

Het ondergrondse irrigatiesysteem

Voor tuinen met een groot oppervlak wordt aanbevolen om naar het begraven irrigatiesysteem te gaan. Het apparaat bestaat uit een netwerk van leidingen die ondergronds zijn begraven en gericht zijn op de verschillende ruimtes die moeten worden bewaterd. Het is uitgerust met een programmeur waarmee u de duur, frequentie en stroomsnelheid van bewatering kunt kiezen. Dit bewateringssysteem is het meest discrete en garandeert de esthetiek van uw tuin. Aan de andere kant is de uitvoering ervan relatief complex, omdat er sleuven moeten worden gegraven die de verplaatsing op alle betrokken zones verbieden. Om schade te voorkomen, kunt u de installatie het beste overlaten aan een professional.

Similar Posts

Leave a Reply