speciale tour op het vasteland van het eiland

82
speciale tour op het vasteland van het eiland
Australische keuken
Lamington Taarten

En als goede Fransen die over de hele wereld bekend staan ​​om ons gevoel voor gastronomie, of simpelweg om onze liefde voor lekker eten, kun je je afvragen wat er in dit verre land aan de hand is. Daarom bieden we je hier een korte rondleiding door de Australische keuken.

Australië is een jong land, gekoloniseerd door Europeanen. Die laatste brachten natuurlijk hun eetgewoonten met zich mee en het eten dat aan de andere kant van de wereld wordt geserveerd is niet zo heel anders dan bij ons. De “Sunday Roast”, of Sunday Roast, is het perfecte voorbeeld: een traditioneel gebraden vlees (varken, rund, lam of kip), onvermijdelijk vergezeld van gebakken aardappelen en een paar eenvoudige groenten (broccoli, bonen, erwten, enz.). Het enige echte verschil met Frankrijk ligt in de Britse afkomst van de kolonisten: met name bij lamsvlees is muntsaus bijna verplicht.

Australische keuken: eten we echt anders?

Le verschillen in de Australische keuken zijn te zien in de supermarktschappen tijdens de eerste koopwoede. Onder de producten die door Australiërs worden aanbeden, vinden we in de schappen:

Vegemite, HET 100% Australische brouwsel bij uitstek, hoewel het lijkt op de Engelse Marmite. Het is een spread gemaakt van gistextract. Het idee prikkelt je smaakpapillen niet? Het zwarte en stroperige uiterlijk van het product zal u waarschijnlijk niet meer aanspreken en weinig Fransen kunnen deze “specialiteit” met een zoute smaak waarderen, die dun gesmeerd op beboterde toast wordt gegeten. Geen zorgen: Nutella vind je ook in Australië!

Australische keuken
Vegemite Toast

De TimTams daarentegen vallen in de smaak bij alle bezoekers: het zijn heerlijke chocoladekoekjes die in meerdere variaties verkrijgbaar zijn. (donkere chocolade, karamel, enz.). Ze liggen ook aan de basis van een praktijk die zowel beroemd als achterhaald is, de “TimTam Slam”: vermaal de twee uiteinden van je koekje en gebruik de rest als een rietje om je thee of koffie te drinken. . Een lastiger oefening dan je zou denken… En met lastig bedoel ik rommelig!

Australische keuken

Aan de ingeblikte kant zullen we niet nalaten te groeten Gebakken bonen (witte bonen in saus) en voorgekookte spaghetti! Vooral gebakken bonen blijven erg populair in de Australische keuken. Ze dienen tegelijkertijd als bijgerecht, campingmaaltijd en ontbijt: de Engelse traditie van een hartig ontbijt met eieren, spek, bonen en ‘hashbrown’ (hash brown) is ook geïmporteerd in Australië.

Als u uw verkenningstocht in de stad voortzet, onthult u ook de kleine eigenaardigheden van de Australische keuken in de versie met afhaalsnacks: als de Fransen hun stokbrood hebben en de New Yorker hun hotdog, de Australiër wendt zich tot fish’n chips (gefrituurde fish and chips) of de “meat pie” (vleespastei).

fastfood vis en patat

Van een geweldige gastronomie is tot nu toe dus geen sprake, en de overvloed aan fastfood op elke straathoek (McDonald’s, Hungry Jacks, Subway, etc.) doet je misschien het ergste vrezen: de Australië lijdt immers aan een van de hoogste percentages zwaarlijvigheid ter wereld. Het is met een beetje meer bezorgdheid dat onze vraag plotseling verandert in:

Kunnen we goed eten in Australië?

Gelukkig is het antwoord ja! De belangrijkste troef van Australië komt van zijn multiculturalisme : gegrondvest op immigratiegolven van over de hele wereld, heeft Australië niet alleen de culinaire tradities van het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd, maar ook die van Italië, Griekenland, Vietnam, China, India en Maleisië (niet-limitatieve lijst!). Door een beetje te zoeken, is het dus heel snel mogelijk om even exotische als gevarieerde restaurants te vinden, en dit voor elk budget: deze gerechten uit alle lagen van de bevolking zijn verkrijgbaar zowel in de “foodcourts” van grote winkelcentra (van $ 5 voor lunch) dan in meer gerenommeerde etablissementen (van $ 15 tot $ 40 voor het hoofdgerecht).

De Australische keuken en restaurants in dit land vallen ook op door hun vermogen om aan verschillende dieetwensen te voldoen: er zijn bijna altijd vegetarische opties en, in toenemende mate, alternatieven voor mensen met glutenallergieën.

Marktkraam

De tweede troef van het land komt eenvoudigweg van zijn land: Australië is rijk aan verse lokale producten. De boomgaarden lopen elk jaar over van het fruit en de grote verschillen in klimaat van het ene uiteinde van het continent tot het andere maken het mogelijk om zowel gematigd (appels, peren, perziken, abrikozen, enz.) als tropisch (bananen, ananas, mango’s, enz.). Deze laatste reserveren soms een paar verrassingen, aangezien we onder meer de selectie van fruit die het Europese bataljon over het algemeen niet kent: tamarillo’s, “custardappels”, sapote en “dragonfruit” behoren tot de vreemdstebelooft een aantal interessante proeverijen.

  drakenfruit
drakenfruit

Australiërs hebben ook geleerd om hun druiven te gebruiken om wijn te maken, en regio’s zoals de Barossa Valley (SA), Hunter Valley (NSW) of Margaret River (WA) produceren Syrahs, Pinots, Sauvignons, Chardonnays en andere variëteiten.

Hop hoort ook bij het spel en elke staat heeft zijn eigen bier: Tooheys (NSW), Victoria Bitter (Victoria), XXXX (QLD), Boags (TAS), Coopers (SA), Emu Bitter (WA), enz. Om nog maar te zwijgen van een aantal kwalitatieve maar kleinere brouwerijen, zoals kleine wezens in Fremantle of James Squire in Sydney. Eén constante: niemand drinkt hier Foster!

Al deze alcohol maakt het mogelijk om veel goede maaltijden naar beneden te halen: wijn wordt bij voorkeur geproefd met ambachtelijke kazen die rechtstreeks uit Tasmanië komen, terwijl bier de officiële drank is van dit geweldige Australische ritueel, de essentiële barbecue. Meer dan een ritueel, de “BBQ” is bijna een instelling : niet alleen heeft iedereen er een, maar ze dringen zelfs een groot deel van de openbare ruimte binnen, zoals parken en kampeerterreinen. Self-service, ze kunnen gratis zijn of worden geactiveerd voor het bescheiden bedrag van een of twee dollar.

barbecue

Op de grill gooien Australiërs “zeevruchten” of vlees : de oceaan voorziet hen van kreeften, krabben, garnalen en verse vis (in het noorden, barramundi is bijzonder populair), en boerderijen in het binnenland produceren onbeperkte biefstukken en lamskoteletten. Hoewel ze niet zijn overgegaan in de mores van de gemiddelde Australiër, zijn iets meer typische vleeswaren verkrijgbaar bij bepaalde slagers en in bepaalde restaurants: de bezoeker zal daarom zijn smaakpapillen graag plagen met kangoeroe, emoe, krokodil, buffel of kameel.

Restaurant

Als toetje omvat de Australische keuken twee specialiteiten: de pavlova, een grote meringue gevuld met aardbeien en passievrucht, en de lamington, een cake bestrooid met kokos. Muffins en brownies zijn ook erg populair.

pavlova taart
pavlova taart

Wat eten we in Australië? Uiteindelijk hangt het antwoord op deze vraag alleen van jou af: Amerikaans fastfood, snacks voor onderweg, Europees eten, wereldkeuken, lokale producten, enz. Australië biedt een enorm scala aan keuzes en het is aan jou om je eigen keuze te maken.

Eet smakelijk !

Similar Posts

Leave a Reply