Landelijk Australië aan de kant van Yarra Valley

269
Landelijk Australië aan de kant van Yarra Valley
landelijk australië

HEEFTNaast de grote glamoureuze steden en ruige landschappen van adembenemende schoonheid, is de Australische ervaring soms ook deze: tijdelijk vestigen op een klein stukje platteland en een tijdje op de boerderij wonen, een regio en een landelijke manier leren kennen van het leven intiemer. Vandaag nodig ik je uit om een ​​van deze discrete hoekjes van het paradijs te ontdekken: welkom bij Yarra Valleyin het noorden van melbourne.

landelijk australië

Ik ben in de regio gevestigd als onderdeel van van een HelpExchange-verblijf : dit persoonlijke netwerk, gebaseerd op een geest van wederzijdse hulp en gemeenschap, verbindt de lokale bevolking en reizigers. De inboorlingen nemen de rol op zich van gastheren, klaar om onderdak en voedsel aan te bieden aan reizigers in ruil voor het harde werk van laatstgenoemden, die de rol van vrijwilligers vervullen.

Hoe ziet het leven van een vrijwilliger eruit? Dit hangt natuurlijk af van uw gastheren, hun dagelijks leven en hun plannen! Hier op mijn boerderij Taggerty, beperkt mijn werk als vrijwilliger zich voornamelijk tot het onderhoud van de tuinen en de 2 huisjes die verhuurd worden aan vakantiegangers. De herfst bracht me zijn deel van paden en gazons om te harken, maar onder de tapijten van dode bladeren aan de voet van de geplukte bomen wacht soms een beloning op de attente tuinman: wilde paddestoelen, niets beters om een ​​omelet te maken!

Herfst, en nu winter, is ook de komst van de kou, en regelmatig stap ik met Mike, mijn gastheer, aan boord van de gehavende oude jeep die dienst doet als een all-terrain en lekbestendig landbouwvoertuig.

Een vaag pad leidt naar de top van de heuvel waar je hout kunt gaan verzamelen: elke gebroken tak, elke boom die door de elementen is gekapt, wordt methodisch gekapt, waardoor een mooie verzameling houtblokken ontstaat die klaar is om onze schoorsteenvuren te voeden. We zwaaien de stammen in de trailer, maar let op: soms verbergt de bast een jagersnest, deze ongevaarlijke spinnen maar bijna zo groot als de palm van mijn hand. Ja, het verrast.

landelijk australië

De emoties gingen voorbij, het is tijd om de jeep opnieuw te starten, die met een iets te beladen aanhanger soms trapt in het griesmeel van een door de regen modderige grond, en langzaam achteruit gaat… oeps!

Eenmaal terug van die bergavonturen, hoef je alleen nog maar uit te laden. En natuurlijk een bijl pakken om de grotere stammen in stukken te hakken tot een formaat dat meer geschikt is voor de haard van de open haard.

Soms worden er ook buiten vuurtjes gemaakt: andere stapels hout, puin uit de tuinen geruimd, worden buiten verbrand, onder toeziend oog van de boeren.

De vlammen gaan tot 2-3 meter hoog en de gegenereerde hitte is intens – zo erg zelfs dat we ons op een koude wintermiddag in een T-shirt bevinden en onszelf overgieten met een slang om af te koelen. Water en een simpele schop worden ook gebruikt om de branden te bedwingen als ze dreigen te ontsnappen in de richting van een iets te dichtbij gelegen boom.

Tijdens mijn vrije dagen, als het mooi weer is (vaker dan je zou denken in dit seizoen), is het op mijn fiets dat ik soms naar de omliggende dorpen ga trappen. Marysville, 20 km naar het zuiden, is mijn einde van de fietswereld – het duurt bijna 2 uur om er te komen door de kracht van de kuiten. Want wie Yarra Valley zegt, zegt glooiende wegen die op en neer gaan!

landelijk australië

De weg is rustig – hoewel het een snelweg is, is het niet druk genoeg om onaangenaam te zijn, bovendien is het niet ongewoon om papegaaien en kaketoes tegen te komen.

Aan de zijkant, het gebochelde silhouet van Kathedraal Range begeleidt mijn voortgang naar Buxton, halverwege, waar de Heilige Graal van de hongerige sportman wacht: de Buxton Burger, aangekondigd door een gigantisch paneel van 5 meter hoog.

De Buxton Burger wordt gewoon verkocht bij het bescheiden tankstation in dit kleine stadje, dat tevens dienst doet als snackbar. Het wordt stoutmoedig uitgeroepen tot de beste in de staat. De test is meer dan overtuigend: verkrijgbaar in een 1, 2 of 3-laagse versie, de Buxton Burger vergezeld van zijn aardappelpartjes (dikke friet) is monsterlijk van formaat en vooral heerlijk.

Bericht aan amateurs: soms moet je weten hoe je moet stoppen bij de kleine stations op Australische wegen! Maar let op, de resultaten zijn niet altijd even overtuigend…

In Marysville zelf is de sfeer anders. In het verleden was dit charmante stadje een van de grote toeristische centra in de buurt van Melbourne en kreeg het zelfs de bijnaam “huwelijksreis hoofdstad”. Dit onderscheid werd helaas tot niets teruggebracht na de branden van februari 2009 die een stad in zeer slechte staat achterlieten. ‘Marysville is van de kaart geveegd’, stond in de kranten van die tijd te lezen. Gelukkig is dat niet helemaal waar.

landelijk australië

Voor de nieuwsgierige reiziger biedt Marysville een aangrijpende ervaring, die van een klein stadje dat de hel van een natuurramp heeft overleefd. In de hoofdstraat ontbreken veel gebouwen: de supermarkt is verwoest, het VVV-kantoor is in volle wederopbouw, het postkantoor opereert nu vanuit een eenvoudige metalen container. Maar wonder boven wonder zijn er nog andere gebouwen bewaard gebleven, zoals het café in het hart van de stad, dat op onverklaarbare wijze intact is gebleven.

Hier kun je je afvragen bij veel scènes. De omliggende bossen zijn beschilderd met het intense zwart van as, gekoppeld aan het levendige groen van regeneratie. Van het oude Marylands hoteleen enorm herenhuis, blijft er niets anders over dan het zwembad, nu verlaten in het midden van een braakliggend terrein en een vreemd toevluchtsoord geworden voor een kudde eenden.

In de stad heeft de Lolly Shop (snoepwinkel), een echt instituut, tegen alle verwachtingen in zijn deuren heropend, ook voorlopig in een eenvoudige metalen container.

Solidariteit, gemeenschap, doorzettingsvermogen en vastberadenheid in het licht van tegenspoed: dit is vooral de geest van het landelijke Australië.


Landelijk Australië: Handy Corner

  • Om bij de lokale bevolking te verblijven, op boerderijen waar je wordt gehuisvest en gevoed in ruil voor je werk, registreer je je bij de gastvrijheidsnetwerken WWOOF ($ 70/jaar) of HelpExchange (20 € voor 2 jaar).
  • Een kleine rondleiding door de Yarra Valley? Marysville en Buxton liggen op minder dan 120 km ten noordoosten van Melbourne via de Maroondah Highway.
  • Een Buxton Burger (2 verdiepingen) in het Igloo Roadhouse kost $ 12,80. Het is ook beschikbaar in een 1-tier ($ 7,80) en 3-tier ($ 17,80) versie. Frietjes voor één persoon worden onderhandeld voor $ 1, en cappuccino voor $ 3.
  • En natuurlijk, als je hier komt, vergeet dan niet om een ​​wandeling te maken over de steile paden van het Cathedral Range State Park, 10 km van Buxton!

Similar Posts

Leave a Reply