kleine korrels voor een grote obsessie

92
kleine korrels voor een grote obsessie
Koffie in Australië

HEEFTooit verstokte theedrinkers, Australiërs zijn nu gepassioneerd door koffie. Jaarlijks consumeren ze bijna zes kilo per persoon. De proeverij is ook een echte instelling in dit land geworden en maakt letterlijk deel uit van zijn cultuur. Focus op koffie in Australië.

Een vrij recent liefdesverhaal

LDe koffiecultuur in Australië wortelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op Australisch grondgebied. Immigratie zou grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze obsessie die de Australiërs tegenwoordig hebben voor de kleine bruine korrels. Er zijn inderdaad veel migranten uit Zuid-Europa gekomen, vooral uit Italië, waar de koffiecultuur al erg ingeburgerd was, om zich in Australië te komen vestigen.

Het was dan ook in het midden van de jaren vijftig dat de eerste espressomachine zou zijn verschenen in Melbourne, dat ook wordt beschouwd als de Australische hoofdstad van de koffie. Ze zou zijn gaan fluiten in een etablissement aan de Lygon Streetin het hart van Carltonnu de traditionele Italiaanse wijk van de stad.

Voorzover, veel Italiaanse espressobars zijn in het hele land ontstaanin elke staatshoofdstad, en de Australische passie voor koffie groeide in de jaren tachtig enorm.

Tegenwoordig wemelen grote delen van Australië van uitstekende koffie en het verbruik ervan staat nu centraal in alle discussies. Australiërs, die beweren koffiekenners te zijn, hechten belang aan de oorsprong, het branden of zelfs de identiteit van de producent.

Koffie in Australië: een bloeiende markt

Loffee in Australië wordt al meer dan twee eeuwen verbouwd, maar de productie ervan is lang onopvallend gebleven omdat het handmatig oogsten voor boeren ontmoedigende productiekosten met zich meebracht. Hoewel de productie in de jaren tachtig werd hervat, blijft deze nog steeds zeer beperkt.

Het bestaat twee grote koffieproducerende regio’s in Australië : de subtropische zone van New South Wales en Zuidoost-Queenslandevenals de tropische zone van Noord-Queensland, bekend om de rijkdom van zijn landbouwproductie gekoppeld aan zijn vulkanische bodem.

Koffie Australië

De koffie uit elke regio heeft dus een uitgesproken smaak door het verschillende klimaat daar, evenals de rijkdom van de bodem. Het grootste deel van de jaarlijkse koffieproductie in Australië, niet meer dan 5.000 ton, wordt lokaal geconsumeerd.

Momenteel zou geen enkel bedrijf in het land een dominant marktaandeel hebben in deze koffie-industrie, aangezien de coffeeshops in het gebied grotendeels onafhankelijk zijn. In tegenstelling tot andere landen zouden de koffieketens in Australië slechts een paar procent van de lokale markt wegen.

Koffie, een kunst

En Australië, koffie wordt meestal gedronken met veel melk en zeer zelden strak. In tegenstelling tot de echte korte en volle Italiaanse espresso, geven Australiërs meer de voorkeur aan de café latte, de cappuccino of zelfs de beroemde ” plat wit », een shot espresso geserveerd in een glas met een grote hoeveelheid warme melk.

Koffie in Australië

Je moet ook weten dat koffie in Australië niet per se wordt genoten aan de tafel van een etablissement. Australiërs genieten meer van hun drankje tijdens het wandelenof geniet er zelfs van op kantoor met hun collega’s.

Elk Australisch koffie etablissement moet ook zijn eigen hebben barista. Dit is een persoon die de knowhow van zwart goud perfect beheerst, in zekere zin een “koffiesommelier”.

Barista’s bereiden elk kopje zorgvuldig voor, vaak zelfs zo ver dat ze schalen en thermometers gebruiken. In Australië kunnen barista’s zelfs een universitaire kwalificatie behalen, en veel etablissementen bieden ook cursussen aan om vertrouwd te raken met bereidings- en braadmethoden.

Proefworkshops zijn ondertussen ook erg in de mode. Cuppingzoals de Australiërs het noemen, wordt blind beoefend en stelt je in staat verschillende koffies met elkaar te vergelijken.

Koffie in Australië

Koffie zetten in Australië is ook een hele kunst aangezien barista’s de ” latte art » om elke geserveerde kop te sublimeren. Het is een techniek om ontwerpen op het oppervlak van een koffie te maken door de melk te gieten. De meest voorkomende patronen blijven een hart, een spinnenweb of zelfs een tulp, maar barista’s strijden soms in vindingrijkheid om de bestelde koffie te verbeteren.

Ten slotte, als de espresso vooral de meest populaire bereidingswijze in Australië blijft, bieden sommige etablissementen ook varianten aan zoals het filter, de sifon, de koude infusie of het koffiezetapparaat van de Franse pers.

Similar Posts

Leave a Reply