Hoe weet ik of mijn rolluik te repareren is?

221
Hoe weet ik of mijn rolluik te repareren is?

Geïnstalleerd om te beschermen tegen inbraak en tegen de kou, zijn rolluiken zeer populaire accessoires voor timmerwerk. Maar ze kunnen storingen of problemen opleveren. Hoe reageren?

Beschadigd stuur: welke mogelijke oorzaken?

Door de opwarming van de aarde is het niet langer zeldzaam om getuige te zijn van hevige winden of stortregens. Dit kan de werking van een rolluik beïnvloeden; vooral als deze is uitgerust met een elektromotor. Door de wind kunnen een of meer bladen uit de rail komen en kan de regen in de kofferbak zijn binnengesijpeld.

Bij handmatige bediening; dat wil zeggen een rolluik dat met een slinger omhoog of omlaag wordt bewogen, het kan zijn dat het rolluik net is gebroken door de spanningen. Een rolluik wordt meerdere keren per dag geopend of gesloten, afhankelijk van de zonneschijn of de kou.

Tot slot kunnen kapotte lamellen, een beschadigde rolas of een poging tot inbraak tijdens de nacht of afwezigheid het rolluik hebben beschadigd. Inbrekers willen snel ingrijpen om niet gepakt te worden. Hiervoor handelen ze niet met delicatesse en forceren ze de luiken met een koevoet, waardoor aanzienlijke schade ontstaat.

Het is niet altijd te wijten aan een kwaadwillende handeling dat een rolluik niet meer werkt. De motor, die praktisch is ingezet, heeft het misschien gewoon opgegeven na een paar jaar goede en trouwe dienst.

Ja, ondanks zijn eenvoudige uiterlijk kan het rolluik veel storingen en storingen vertonen. Dit betekent niet noodzakelijk dat deze in zijn geheel moet worden vervangen.

Kunt u zelf een rolluik repareren?

Sommige storingen zijn min of meer complex. Je moet het rolluik kunnen demonteren; dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je geen klusser bent of als je geen precisiegereedschap hebt. Sommige onderdelen moeten inderdaad met zorg worden behandeld, om de situatie niet te verergeren.

Nog iets om over na te denken: de aanwezigheid van water in de kofferbak waar het elektrische systeem is ondergebracht, brengt een elektrocutiegevaar met zich mee dat de eigenaar niet mag onderschatten. Alleen voor dit geval een professional bellen is meer dan sterk aanbevolen.

Een eigenaar van een rolluik kan proberen om minder ernstige problemen zelf te repareren, maar hij doet er goed aan een vakman in te schakelen om hem te helpen zijn rolluik terug te vinden zoals het vroeger was. Afhankelijk van de aard van het probleem: een rolluik dat niet meer omlaag gaat, niet omhoog gaat of een motor die kapot is, kan hij een diagnose stellen en een schatting maken.

Meestal is het niet nodig om de sluiter in zijn geheel te vervangen. Demonteer eenvoudig het rolluik, verwijder het defecte onderdeel en vervang het.

Maar zonder huur een lokale vakman in, zal de storing niet met zekerheid worden vastgesteld. De interventie om de oorzaak van de storing vast te stellen, de schatting te maken en de reparatie uit te voeren, kan heel snel zijn.

Similar Posts

Leave a Reply