Hoe moerbeibomen snoeien?

13
Hoe moerbeibomen snoeien?

Er gaat niets boven de schaduw die een moerbeiboom biedt tijdens de mooie zomerdagen om van uw tuin te genieten. Om dit moment van luiheid echter een bron van plezier te laten zijn, moet u altijd goed voor uw boom zorgen, vooral als deze vruchten voortbrengt die uw terras en uw kleding kunnen bevlekken.

Sycamore moerbei: identiteitskaart

De plataan moerbei komt rechtstreeks uit Japan en is een schaduw- en sierboom die perfect is als natuurlijke parasol op het terras of midden in de tuin dankzij zijn enorme bladeren die een effectieve bescherming bieden tegen de zon. Deze boom, die de voorkeur geeft aan het royale klimaat van de regio’s van Zuid-Frankrijk, is 4 tot 6 meter hoog en onthult in het voorjaar groenachtige bloemen. Het kan ook vruchten produceren die eetbaar zijn en heerlijk sappig en zoet zijn en die je tot jam kunt maken. Toch is het raadzaam vruchtloze bomen te prefereren als ze als schaduw worden gebruikt om uw terras niet te vervuilen. Om goed te kunnen groeien, moet de plataanmoerbeiboom in de volle zon worden geplaatst en worden beschermd tegen koude wind. Hij houdt niet van zeespray, maar verdraagt ​​relatief goed vervuiling. Dit type boom geeft ook de voorkeur aan koele en zelfs kalkrijke bodems. Aan de andere kant zijn te zure bodems niet bevorderlijk voor de ontwikkeling ervan.

Wanneer de plataanmoerbei snoeien?

In werkelijkheid is het niet echt essentieel om uw moerbeiboom te snoeien. Door zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen, onthult het een heel mooi silhouet. Als u echter van uw boom een ​​effectieve en compacte parasol wilt maken die een grotere ruimte kan bedekken, moet u regelmatig snoeien. Deze bewerking wordt bij voorkeur uitgevoerd tijdens de vegetatieve rustperiode van de boom, dat wil zeggen wanneer het sap stopt met stromen. Over het algemeen vindt deze fase plaats tijdens de herfst of winter. Tussen eind november en eind februari heb je relatief veel tijd om de operatie te voltooien.

De techniek voor het snoeien van de plataanmoerbei

Het snoeien van een plataanmoerbei bestaat allereerst uit het aanpakken van de overlappende en kruisende takken. Maak een schuine snede bij het inkorten van de takken. Bewaar voor eenjarige takken slechts 4-6 knoppen. Als u verticale takken waarneemt, moet u deze ook knippen. Alleen de horizontale takken moeten behouden blijven, omdat deze de boom een ​​meer spreidende groeiwijze mogelijk maken. Dan moet je denken aan het verwijderen van al het dode hout en de takken die het slachtoffer zijn van ziekteverwekkende schimmels of die door de wind zijn beschadigd. Ook droge takken die tijdens de hete zomerperiodes door een gebrek aan water te lijden hebben gehad, zult u moeten ontdoen. Door de timmerlieden te observeren, als je de ontwikkeling van twijgen opmerkt, zul je ze ook moeten verwijderen, omdat ze in lelijke takken veranderen. Verwijder alleen de meest krachtige twijgen, omdat de zwakkere de schaduw van uw plataanmoerbei zal versterken. Zorg er daarnaast altijd voor dat u elk jaar de bladeren verwijdert die geel beginnen te worden aan de boom.

Als het snoeien in de herfst wordt gedaan terwijl de boom nog bladeren heeft, raap dan systematisch de takken en bladeren op die op de grond zijn gevallen, zodat ze geen lelijke vlekken achterlaten als ze gaan rotten.

Houd er rekening mee dat het geen gemakkelijke taak is om uw moerbeiboom te snoeien. Ook als u geen ervaring heeft met tuinieren, kunt u dit het beste overlaten aan professionals. Huur een hovenier in die het werk voor u zal doen en een mooie, zuivere snede garandeert. Het is alleen nodig om uw wensen aan hem door te geven, met andere woorden als u een prieel wilt krijgen of de natuurlijke vorm van de boom wilt behouden.

Similar Posts

Leave a Reply