Heb ik een bouwvergunning nodig voor een zwembad?

11
Heb ik een bouwvergunning nodig voor een zwembad?

Afhankelijk van de kenmerken van het zwembad dat u wilt plaatsen, kunnen er administratieve procedures nodig zijn om een ​​vergunning te krijgen. Dit kan een aangifte voorafgaand aan de werken zijn of een aanvraag voor een bouwvergunning. Ontdek de geldende regelgeving met betrekking tot de installatie van een zwembad en de te nemen stappen voor een aanvraag van een bouwvergunning.

Bouw van een zwembad: wat zegt de wet?

Voordat u met de werkzaamheden begint, is het essentieel om in de regels te leren over de stappen die u moet nemen om uw zwembad te bouwen. Een bovengronds, ingegraven of half ingegraven zwembad wordt beschouwd als een nevenconstructie. De installatie ervan moet voldoen aan: regels voor mede-eigendom met een verplichte afstand van 3m tussen de grenzen van uw land en die van uw buurman. Voor een zwembad kleiner dan 10m2 is geen vergunning nodig, tenzij u zich in een beschermd gebied bevindt.

Bovengrondse zwembaden

Zoals hun naam al doet vermoeden, hoeven bovengrondse zwembaden niet te worden gegraven of gegraven. Ze worden direct op de grond van uw tuin geïnstalleerd en worden doorgaans als bouwpakket geleverd. Ze zijn gemakkelijk te verwijderen en hebben ook het voordeel dat ze niet duur zijn. L’installatie van een bovengronds zwembad geen bouwvergunning nodig indien:

 • Het zwembad wordt minder dan 3 maanden per jaar geïnstalleerd;
 • Het zwembad is kleiner dan 100m2 (verplichte werkaangifte tussen 10m2 en 100m2);
 • De hoogte van het zwembad is minder dan 60 cm.

Wees voorzichtig, deze regels variëren als je in een beschermd gebied woont. Alleen voor bovengrondse zwembaden groter dan 100 m2 is een bouwvergunning vereist.

Inbouwzwembaden

De constructie van een ingegraven zwembad vereist veel werk in uw tuin. Een eenvoudige werkaangifte bij het gemeentehuis kan echter voldoende zijn. Voor het plaatsen van:

 • Een zwembad van meer dan 100m2;
 • Een overdekt zwembad of onder een zwembadoverkapping van meer dan 20m2;
 • Een zwembad met beschutting van meer dan 1m80 hoog.

Daarnaast wordt de aanleg van een zwembad beschouwd als de toevoeging van een bijgebouw aan uw woning. Dit kan leiden tot een verhoging van de lokale belastingen. Houd er ook rekening mee dat u verplicht bent uw zwembad te beveiligen om verdrinkingsgevaar te voorkomen.

Hoe een bouwvergunning aanvragen?

De bouwvergunning is een machtiging afgegeven door het gemeentehuis van de gemeente waar u: de installatie van het zwembad uitvoeren. Het verzoek kan online worden gedaan via hulp bij aanvragen bouwvergunning of op papier. Neem in het tweede geval contact op met de dienst stedenbouw van uw gemeente. EEN aanvraag dossier bouwvergunning moet bevatten:

 • Cerfa-formulier nr. 13406*07 ingevuld;
 • Een plattegrond van de situatie om uw toekomstige zwembad te lokaliseren;
 • Een 3D plattegrond van het zwembad;
 • Een doorsnedeplan en een foto van de grond waar het zwembad zal komen;
 • Een bericht waarin het project wordt beschreven;
 • Een montage om een ​​overzicht te geven van de toekomstige installatie.

Deze documenten kunnen worden aangeleverd door de zwembadspecialist of de architect die de werken uitvoert.

Wat is de deadline voor een bouwvergunning voor een zwembad?

Na het indienen van het bestand is het over het algemeen nodig om te tellen 2 maanden voordat je antwoord krijgt over de aanvraag van een bouwvergunning. Het is daarom belangrijk om te anticiperen op uw project en rekening te houden met deze deadline. Zodra de overeenkomst voor uw bouwvergunning is ontvangen, hoeft u alleen nog maar een verklaring van de start van de bouw naar het gemeentehuis te sturen. De bouwvergunning moet dan voor de duur van de werkzaamheden op uw grond worden getoond.

Similar Posts

Leave a Reply