alle smaken en gerechten van de Australische Outback

211
alle smaken en gerechten van de Australische Outback
Bush Tucker
Aboriginal keuken – Copyright: Vaughan Dunn

POm in het wild te overleven, moet je eerst iets te drinken en te eten kunnen vinden. Deze gouden regel geldt des te meer als het gaat om de Australische Outback. Vroegere meesters in de kunst van het aanpassen aan deze soms vijandige omgeving, aboriginals gebruiken bush tucker voor voedsel en overleving. Robinson kan maar beter uitkijken…

Uit Australië kennen velen de stranden, het turquoise water, de branding en de weelderige landschappen. Maar achter deze schoonheid gaat een formidabele natuur schuil voor onervaren ontdekkingsreizigers. Les #1 van de perfecte avonturier? Heb wat noties van bush tucker. Als het geen kwestie van overleven is, is het in ieder geval voor het plezier om jezelf te cultiveren en nieuwe dingen te proeven.

Wat is de bushtucker?

LDe term ‘bush tucker’ is typisch Australisch en betekent ‘voedsel uit de natuur’. Het verwijst naar alle dier- en plantensoorten die op dit continent leven en die mensen in staat stellen zich te voeden in de bush (het Australische achterland).

De bush tucker bevat gezond voedsel, voedingsmiddelen waarvan de geneeskrachtige eigenschappen wereldwijd worden erkend zoals onder andere Tea Tree, Macadamia Nut of Eucalyptus. Bushfood belichaamt perfect de diversiteit van de Australische landschappen, zowel in hun ontelbare kleuren als in hun verrassende smaken. Sommige bieden zelfs delicate en unieke smaken. Profiteer van het feit dat je in Australië bent om de foie gras te vervangen door een goede romige larve! Voor degenen die al grijnzen, onthoud dat we slakken en kikkers eten, dus waarom geen larven?

Beschouwd als een basis van de Aussie baroude, is de bush tucker vooral verbonden met een cultuur, die van een volk dat deze landen al millennia bezet: de Aboriginals.

de inboorlingen

lZe zijn sinds onheuglijke tijden op dit uitgestrekte gebied gevestigd en zijn als het ware de enigen die in dit onherbergzame klimaat kunnen leven. Kennis van deze omgeving is de essentie van hun cultuur. Ze weten perfect hoe ze deze middelen moeten gebruiken om het maximale voordeel te behalen. In de Aboriginal-cultuur moet alles worden meegenomen, niets mag worden weggegooid. Maar let op, we nemen alleen wat we nodig hebben om het fragiele evenwicht van de natuur te behouden. Afhankelijk van de regio, vissen, jagen, landbouw en/of veeteelt, leven de Aboriginals meestal op bushtucker.

Bush Tucker

Ze benutten alle smaken van de Australische omgeving en eren elk seizoen voor het voedsel dat het brengt (bijvoorbeeld de Bogong Moth-viering van november tot januari in het zuiden van New South Wales).

Toen de eerste blanke kolonisten op het continent landden, leerden sommigen de kennis van de Aboriginals te gebruiken om zichzelf te voeden. Deze zouden langer hebben overleefd dan de andere. Westerlingen hebben echter altijd moeite gehad om aan bepaalde voedingsmiddelen zoals insecten of wortels te wennen.. Toch zijn deze onsmakelijke voedingsmiddelen waardevolle bronnen van gezondheidsvoordelen en worden ze gebruikt in tal van moderne remedies.

Mark Olive is een van de beste culinaire chef-koks van Australië. Deze Aboriginal kok gebruikt voorouderlijke kennis voor zijn typische en originele gerechten. In de bush vindt hij zijn inspiratie en zijn ingrediënten. Voor de fijnproevers die er zijn, kan je jezelf trakteren op een proeverij in aanwezigheid van de Chef zelf.

Bush tucker: de verschillende soorten eten

PSimpel gezegd, laten we zeggen dat Koh Lanta naast de Australische bush een pijp is, zelfs helemaal gekookt! Om iets te eten te vinden, hoef je niet per se de koning van de savanne te zijn, maar er is wel een minimum aan kennis vereist. Hier is een kleine lijst met bushtuckers. Bericht aan amateurs.

Bush Tucker
Larven – Copyright: Samuel Wigginton

Voor grote carnivoren en barbecuefans:

 • Kangoeroe (zeer goede steaks, gezond en niet vet vlees)
 • Emu (rood vlees, lekker en delicaat vlees)
 • Larven (zeer voedzaam vlees, romig, smaakt naar amandel- of pindakaas)
 • Schildpad (schildpadhals is een favoriet gerecht onder de aboriginals)
 • Krokodil (vlees lijkt op kip maar smaakt vergelijkbaar met vis)
 • Vis (Barramundi is een van de favoriete gerechten van de aboriginals)
 • Reptiel (slang, leguaan, hagedis, enz.)
 • Insecten (mieren worden vaak als lekkernij gebruikt)

Omdat groenten en fruit belangrijk zijn, breng wat kleur op je bord:

Bush Tucker
Illawara pruimen – Copyright: Quadrapop Tree
 • Wattle Seed (Acaciazaden): geroosterd of gemalen om meel te maken.
 • Quandon (wilde perziken): zeer voedzaam en boordevol vitamine C (2 keer meer dan een sinaasappel).
 • Citroenmirte: gebruik van de bladeren en stengels van deze tropische boom, frisse citroengeur, gebruikt voor smaakmakers en desserts.
 • Macadamianoten (macadamianoten): rauw, geroosterd of in de vorm van olie, zeer uitgesproken nootachtige smaak.
 • Warrigal greens: planten die op spinazie duimen lijken.
 • Illawarra Pruimen (wilde pruimen): gebruikt voor jam, drankjes en conserven.
 • Bunya Nuts: Geroosterd, rauw, gehakt, gepureerd of gestrooid op een gerecht.
 • Aspen Lemon: Citroentaartsmaak, gebruikt in sap of kruiden
 • Eucalyptus: erg populair vanwege zijn therapeutische eigenschappen (antiseptisch middel van de luchtwegen, genezing, enz.).
 • Bush Banana: rauw of gekookt in de hete aarde bij het vuur.
 • Struiktomaten (struiktomaten): boordevol mineralen, kalium en vitamine C. Ze worden vaak gedroogd gegeten (licht gekarameliseerde smaak).

(Er zijn bijna 2500 eetbare plantensoorten in de Australische bush)

Bush Tucker
Bosbanaan – Copyright: Goombaragin Eco Retreat

Op zoek naar menu-ideeën?

 • Salade met gerookte krokodillen
 • Kangoeroe Burgers
 • Emu Steak
 • Filet van Barramundi gekruid met een Citroen Myrtle saus
 • Illawarra Pruimensaus
 • Acaciazaad koekjes
 • Quandong-ijs (wilde perziken)

Bush tucker: de verschillende manieren van koken

ler zijn veel technieken voor het selecteren en koken van voedsel. Bij de Aboriginals wordt deze knowhow van generatie op generatie overgedragen. Ze gebruiken verschillende kookmethodes. Over het algemeen wordt dit georganiseerd rond een vuur, in de open lucht.

Laten we het eerst hebben over traditionele technieken:

 • Door te koken op de hete kolen kunt u grillen en geeft u een aangename rooksmaak aan het eten.
 • Koken in de as wordt veel gebruikt om het vlees te braden en malser te maken.
 • Koken met stoom, ten slotte, met een oven die in de grond is gegraven (gat van ongeveer 60 cm), laat het voedsel koken in zijn eigen sappen en laat al zijn aroma’s vrij.

Melaleuca-schors (“paperback”) wordt heel vaak gebruikt om kookvoedsel in te pakken. De mieren en larven worden soms in kleine enveloppen van bladeren geplaatst die vervolgens in de sintels worden ondergedompeld. Ze worden knapperig en vooral smakelijker.

Recentere methoden, die we zelf gebruiken, zijn dekokend (in kokend water) en de beroemde barbecue of grill. Stoven (in de as of in de twijgen) wordt het meest gewaardeerd en het meest gebruikt omdat het een mals en smakelijk vlees mogelijk maakt.

Goed om te weten : bepaalde giftige dieren of planten kunnen eetbaar worden door specifieke stukken te selecteren of door een specifiek bereidingsproces te volgen. In geval van twijfel is het echter beter om de plaats over te laten aan specialisten.

Een beetje concreet

Pbeer vind honing, slagen de Aboriginals erin om de bijen te volgen naar hun bijenkorf, vaak hoog in de bomen geplaatst. Ze zullen dan de boom omhakken om de inhoud van de bijenkorf herstellen in een container. Alles wordt gebruikt en hersteld : honing, was, stuifmeel en zelfs dode bijen. Honing wordt als uitzonderlijk voedsel beschouwd en wordt vaak als cadeau aangeboden.

Om hun keel schoon te maken, gebruiken ze honing en stuifmeel vermengd met water.
Het is mogelijk om nectar uit bloemen direct op de stengel te halen (Bottlebrush, Grevillia, Banksia, Hakea, Grass Tree, etc.). Om een ​​zoete drank te maken, dompel je ze gewoon onder in water, net zoals het principe van siroop.

Om in Centraal-Australië honing te verzamelen van de beroemde “Honey Ants”, moet je een diep gat graven, de mieren vangen en in hun met honing gezwollen buik bijten.

Natuurlijk, vergeet het water niet, want het is daarvan dat het voortbestaan ​​van iedereen afhangt. Aboriginals hebben zeer geavanceerde methoden om het te vinden. Het belangrijkste is om overal om je heen te kijken, de dieren en de sporen die ze achterlaten te observeren. We moeten altijd uitkijken naar het minste teken, want waar water is, is leven en dus voedsel. De water gaten zijn bijvoorbeeld de sleutel tot overleven in de woestijn. Eerder bepaalden ze waar mensen konden zitten en hoeveel ze konden zitten. Veel van deze plaatsen zijn op de rots gemarkeerd met Aboriginal symbolen.

Bush Tucker
Mierenhoning – Copyright: wikipedia

Het zou jaren duren om de kunst van bushtucker onder de knie te krijgen. Toch kunnen een paar stukjes kennis en tips nuttig zijn, zelfs levensreddend in de Australische wildernis. Naast dit “survival”-aspect wordt bush tucker-voedsel trendy en beginnen bepaalde, voorheen onbekende voedingsmiddelen te verschijnen in winkels en grote restaurants over de hele wereld. Het moet gezegd worden dat de Australische omgeving rijk is aan gevarieerd, lekker, origineel eten en een bron van uitzonderlijke voordelen.

Eet smakelijk ! Eet smakelijk!

Voor wie meer wil weten: kijk gerust naar de realityserie Bush Tucker Man.

https://www.youtube.com/watch?v=QizyeEA3mL8

Deze ex-soldaat in padvindersstijl verkent de bush op zoek naar voedsel, terwijl hij uitlegt wat hij moet eten en hoe hij dat moet doen. Best interessant en onderhoudend (op voorwaarde dat je “vloeiend in Aussie” bent), de show is het bekijken waard, al was het maar voor de vorm van zijn buitengewone hoed.

Similar Posts

Leave a Reply